Actueel

Reflectie tweede informatieavond

Op woensdag 13 december 2017 vond de tweede informatieavond van het Voortgezet Vrije School (VVO) initiatief plaats. Ondanks het winterse weer was de opkomst ambitieus. Tussen de aanwezigen veel nieuwe ouders, maar ook ouders die de eerste informatie avond ook bezocht hadden.

Het programma was veelbelovend en enthousiasmerend. Dat bleek ook de tendens van de avond.

Marjanne van der Stok, onze rots in de branding en voorzitster van het eerste uur, bijt het spits af met een terugblik op de vorige informatie avond. Waar staan we op dit moment, waar willen we naartoe en op welke manier hopen we dat te bereiken. Er wordt gemikt op een start van één eerste klas in augustus 2018. Er zijn 28 eerste klassers nodig om te kunnen beginnen. Op dit moment zijn er 19 definitieve intentieverklaring aan gemeld. Om de aanwezigen een beeld te geven van alles wat er komt kijken bij het opstarten van een nieuwe school en de noodzaak van een betrokken oudergroep is een gastspreker uitgenodigd die een soortgelijk proces heeft doorlopen. Wim den Blancken is de vlagdrager en teamleider van een vergelijkbaar initiatief in Deventer.

Wim begint zijn presentatie met een voordracht van een toepasselijk gebed. Dit zijn woorden die zijn team elke ochtend met elkaar uitspreekt.


Wat ook komen mag. Wat mij ook het komende uur, de volgende dagen brengen mag.
Ik kan het als het mij volledig onbekend is door geen angst veranderen.
Ik wacht het af, met volledige innerlijke rust, in volmaakte zielenrust.
Door angst en vrees wordt onze ontwikkeling tegengehouden.
Wij stoten, door de vlagen van angst terug, wat uit de toekomst in onze ziel opgenomen wil worden.
De overgave aan wat men goddelijke wijsheid in de gebeurtenissen noemt,
de zekerheid dat datgene dat komt komen zal en dat het op de een of andere wijze zijn goede werking zal hebben.
Het oproepen van deze stemming, in gevoelens, in woorden, in ideeën , dat is de stemming van het overgavegebed.
Dat is een van de dingen die we in deze tijd moeten leren, uit louter vertrouwen te leven:
Zonder bestaanszekerheid, uit vertrouwen op de immer aanwezig zijnde hulp van de geest…
Waarlijk anders gaat het in deze tijd niet, als we de moed niet willen laten zinken, laten we onze wil voortdurend
sterken en proberen haar te wekken
iedere morgen en avond.

De boodschap is veelzeggend. Heel kort door de bocht samen te vatten als, ‘waar een wil is is een weg’. En die wil is bij Wim den Blancken, net zoals bij de leden van het VVO Almere, de motor achter het initiatief om een voortgezette vrije school op te starten.

Wim deelt met veel passie zijn ervaringen, in de vorm van een presentatie, over de weg die hij met zijn team is gelopen. Hij vertelt over de manier waarop hij en een ouderinitiatiefgroep zijn opgestart vanuit de behoefte aan een voortgezette vrije school in de stad Deventer, de samenwerking met het Etty Hillesum Lyceum en de alliantie met de vrije school in Zutphen. ‘Zijn school’, het Corberic in Deventer is in augustus 2017 gestart met drie eerste klassen met 78 leerlingen. Daarnaast is er inmiddels een flinke wachtlijst van toekomstige leerlingen. Ten grondslag ligt een doordacht onderwijsplan met duidelijk geformuleerde ambities.
De presentatie verloopt interactief. Er zijn veel praktische vragen. Men gaat in gesprek met elkaar, wisselt gedachten uit en ervaringen worden gedeeld.

Na de pauze is het woord aan Daan Schieman, vader van twee kinderen op de vrije school en lid van het VVO ouderinitiatief. Daan heeft zelf elf klassen vrije school doorlopen en verteld vanuit zijn eigen ervaring over de achtergrond van ambachtelijk en periodiek onderwijs en de kunst om via enthousiasme, verwondering en nieuwsgierigheid te leren voor het leven. Na zijn verhaal kan je je bijna niet voorstellen dat er ouders zijn die dit niet voor hun kind zouden willen.

De avond loopt ten einde, er wordt nog flink nagepraat. De energie stroomt, dat is voelbaar. Het is duidelijk dat ouders mee willen denken. Intentieverklaringen worden ingevuld. Men beseft dat het verstandig is om niet langer te wachten met het reserveren van een plek. 19 intentieverklaringen zijn getekend, het gaat gebeuren. We gaan het doen met z’n allen!

 

Schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief

* verplichte velden

Contact

Heeft u een vraag of opmerking? Neem contact met ons op.

 

VVO Almere i.o.

info@vvo-almere.nl

Volg ons ook op Facebook!