Actueel

Reflectie van eerste informatiebijeenkomst VVO Almere

Wie door zijn wimpers keek tijdens de eerste informatiebijeenkomst, zag gedurende de avond contouren van een heuse middelbare vrijeschool in Almere zich aftekenen. Het blijkt dat niet alleen de leden van het ouderinitiatief, maar vooral ook de ouders – over wiens kinderen het gaat – staan te trappelen om gezamenlijk deze ontdekkingsreis te ondernemen. En zoals dat dan hoort in de polder, op het nieuwe land, gaat dat gepaard met een flinke dosis pioniersgeest.

Wat dat betreft overtrof deze avond een ieders stoutste verwachtingen. En dan hebben we het nog niet eens over het forse aantal serieuze intentieverklaringen en bijdrageformulieren dat tijdens de avond werd ondertekend. Het was vooral de hoop, wil en vastberadenheid van alle aanwezigen die ervoor zorgden dat aan het eind van de avond mensen met een grote grijns de deur uitliepen.

Terwijl er genoeg redenen voor vragen waren. Wie weet waren die vragen er ook wel aan het begin van de avond. Maar de kans is groot dat Marjanne van der Stok, de bezielde voorzitter van het ouderinitiatief, met haar helderde verhaal over waar we vandaan komen, de huidige stand van zaken en met name waar we naar toe willen met ons allen, het gros van deze vragen had weggenomen.

Feit is dat alles in de startblokken staat om in augustus 2018 met een zevende klas in Almere te beginnen. De gesprekken met de twee gegadigde scholengemeenschappen (ASG en Het Baken) zijn achter de rug, de businesscase is goedgekeurd, het wachten is op de definitieve ‘ja’ van de schoolbesturen. Dit definitieve antwoord wordt in ieder geval voor 1 februari 2018 – en waarschijnlijk nog eerder – verwacht. Vandaar dat aanwezigen werd gevraagd een serieuze intentieverklaring te ondertekenen.

Maar het was niet alleen luisteren en tot je nemen tijdens de eerste van meerdere informatieavonden (volgende avond is 13 december vanaf 19:30 bij Vrijeschool Almere). Aanwezigen mochten in groepjes filosoferen over vragen als: wat wil je dat kinderen leren op het VVO Almere, wat zijn de belangrijkste meerwaarden van vrijeschool onderwijs voor jouw kind op een middelbare school en welke vakken zou jij willen dat er worden aangeboden?
Een aantal heldere wensen voor onze middelbare vrijeschool werden geformuleerd en verpakt als flessenpost, bijvoorbeeld over een venster op de wereld, nadruk op hoofd, hart en handen, aandacht voor de planeet en je lichaam, beweging, zang, ambachten en periodeonderwijs.

Die middelbare vrijeschool gaat er komen, zoveel was duidelijk na deze eerste informatieavond. Omdat het van wezenlijk belang is dat, zoals een moeder tijdens de kringgesprekken zo treffend zei, kinderen op het voortgezet onderwijs niet worden gezien als een leeg vat dat gevuld moet worden, maar dat er een vlam binnenin ze brandt dat aangewakkerd moet worden. Dit verlangen naar intrinsieke motivatie werd breed gedeeld, die woensdagavond 22 november. Zo breed dat we niet anders konden concluderen dan dat de tijd rijp is voor Voortgezet Vrijeschool Onderwijs in Almere.

Contact

Heeft u een vraag of opmerking? Neem contact met ons op.

 

VVO Almere i.o.

info@vvo-almere.nl

Volg ons ook op Facebook!